Συχνά λάθη στην επιλογή συστήματος συναγερμού

Συχνά λάθη στην επιλογή συστήματος συναγερμού

Όλο και περισσότερος κόσμος τοποθετεί στο σπίτι αι στην επιχείρησή του συστήματα συναγερμού για να προστατευτεί από τους διαρρήκτες. Οι κλοπές και οι ληστείες έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο και, δυστυχώς, ο τρόπος δράσης των κακοποιών αλλάζει συνεχώς.

Οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι είναι απροστάτευτοι απέναντι στο νόμο πρέπει να προνοήσουν για τα μέτρα ασφαλείας που χρειάζονται, χωρίς να περιμένουν από κάποιον άλλον να το κάνει για αυτούς.

Ένα από τα μέτρα αυτά είναι η τοποθέτηση συναγερμού, όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Όμως επειδή έχουν λίγες γνώσεις, συχνά καταλήγουν να έχουν στα σπίτια τους συστήματα τα οποία είτε υπολειτουργούν, είτε λειτουργούν λανθασμένα (δίνουν ψεύτικούς συναγερμούς – false alarm), είτε δεν δίνουν καθόλου συναγερμό ενώ θα έπρεπε.

Φυσικά οι κίνδυνοι από την επιλογή ενός λάθος συναγερμού δεν σταματάνε εκεί αφού υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες παραβίασής τους, πρόκλησης ηλεκτροπληξίας (λόγω λάθους εγκατάστασης) κ.α.

Ας δούμε όμως τα πιο συχνά λάθη στην επιλογή του συστήματος συναγερμού:

1. Πρώτο και σημαντικότερο. Οι πελάτες δεν ελέγχουν την εταιρεία security την οποία έχουν καλέσει για να τους κάνει την μελέτη και να τους δώσει προσφορά. Το ξέρετε ότι περίπου η 1 στις 2 εταιρείες security είναι παράνομες; Σύμφωνα με το νόμο, μια εταιρεία security πρέπει να έχει ειδική άδεια από την Αστυνομία για να της επιτρέπεται να λειτουργήσει. Επίσης, άδειες εργασίας σε εταιρείες security πρέπει να έχει και το προσωπικό (τεχνικοί και φύλακες) που εργάζονται σε αυτές.

2. Οι πελάτες επιλέγουν συναγερμούς είτε βάσει της τιμής τους (όσο πιο χαμηλή τιμή) είτε μέσα από έτοιμα πακέτα συστημάτων που βρίσκονται σε προσφορά. Τις περισσότερες φορές οι πελάτες καταλήγουν να πιστεύουν ότι έχουν σύστημα συναγερμού, ενώ στην πράξη δεν πρόκειται να λειτουργήσει όταν θα το χρειαστούν, αφού είτε δεν τους καλύπτει (έτοιμο πακέτο), είτε δεν είναι καλής ποιότητας (πολύ οικονομικά συστήματα) είτε είναι περασμένης τεχνολογίας (οικονομικά συστήματα).

3. Ένα άλλο λάθος που βλέπουμε συχνά είναι πως οι πελάτες επιλέγουν να τοποθετήσουν επώνυμα και ακριβά μηχανήματα αλλά για να μειώσουν το αρχικό ποσό της επένδυσής τους μειώνουν τον αριθμό των μηχανημάτων που αγοράζουν. Έτσι, κάποιοι χώροι μένουν ακάλυπτοι και, φυσικά, το σύστημα έχει κενά ασφαλείας. Το σκεπτικό είναι ότι ξεκινάνε με ένα καλό βασικό σύστημα που στο μέλλον θα αναβαθμίσουν αλλά αυτό το «μέλλον» δεν έρχεται ποτέ μέχρι να υποστούν κάποιο περιστατικό.

4. Ένα συχνό λάθος που βλέπουμε κυρίως στη χώρα μας είναι πως ο περισσότερος κόσμος που έχει σύστημα συναγερμού δεν διαθέτει κάποιο συμβόλαιο συντήρησής του. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο συναγερμός αποτελείται από μηχανήματα. Με τη σωστή συντήρησή τους μεγιστοποιούμε τον χρόνο ζωή τους και εξασφαλίζουμε την ενεργοποίησή τους σε περίπτωση συμβάντος.

5. Στη χώρα μας βλέπουμε επίσης πολύ συχνά ότι τοποθετούνται συστήματα από φίλους ή συγγενής που άνοιξαν μια εταιρεία ή που έφεραν τα συστήματα από το internet κ.λπ. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αλλά τις περισσότερες φορές ο πελάτης καταλήγει να μην έχει καμία υποστήριξη όταν την χρειάζεται ή πρέπει να αντικαταστήσει ολόκληρο το σύστημά του όταν ο φίλος και γνωστός σταματήσει να τοποθετεί συστήματα συναγερμού γιατί δεν τον συμφέρει. Στις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις δεν έχει πραγματοποιηθεί σωστή μελέτη και η εγκατάσταση παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας από τον «γνωστό» μας.

6. Όμως, υπάρχει και το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα! Οι πελάτες επιλέγουν μια μεγάλη εταιρεία μόνο και μόνο επειδή βλέπουν κάποια μεγάλα έργα που έχει αναλάβει. Αυτό δεν εξασφαλίζει σε τίποτα τον ιδιοκτήτη ότι και στο σπίτι του θα έχει το ίδιο ποσοστό κάλυψης. Φυσικά και παίζει ρόλο αλλά όχι τον σπουδαιότερο. Κάθε χώρος και κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και αυτές θα πρέπει να μελετηθούν από την αρχή. Κάντε έρευνα αγοράς, ζητήστε να ενημερωθείτε πλήρως για τα προγράμματα της κάθε εταιρείας και ποτέ μην καταλήξετε σε μία λύση που ταιριάζει σε όλους.

7. Ένα ακόμη πρόβλημα που έχει προκύψει στη χώρα μας είναι ότι ο περισσότερος κόσμος που έχει συστήματα συναγερμού, χρησιμοποιεί ασύρματα τηλεχειριστήρια για να οπλίζει και να αφοπλίζει το σύστημά του. Αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε πώς καθιερώθηκε στην Κύπρο αφού έχει πολλά μειονεκτήματα όπως: α) οι κλέφτες μπορούν ευκολά να αντιγράψουν τον κωδικό που αφοπλίζει το σύστημά σας, β) αν σας κλέψουν ή χάσετε τα κλειδιά σας, όποιος τα βρει μπορεί και να ξεκλειδώσει την πόρτα και να αφοπλίσει τον συναγερμό σας (όσο καλός και να είναι), γ) χάνετε τη λειτουργία της αφόπλισης με κωδικό απειλής κ.α.

8. Παρόμοιο πρόβλημα με το ανωτέρω είναι και η όπλιση/αφόπλιση του συστήματος συναγερμού μέσω κινητού τηλεφώνου. Είτε αυτό γίνεται με sms είτε γίνεται με τηλεφωνητή. Τα δεδομένα και οι κωδικοί που αφοπλίζουν το σύστημα ταξιδεύουν ασύρματα και οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στις επικοινωνίες ή στο κινητό σας μπορεί να αφοπλίσει το σύστημά σας. Και αυτό είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι φαντάζεστε.

9. Ένα πρόβλημα που ευτυχώς παρατηρείται μείωσή του πλέον, λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας, είναι το ότι αρκετές γυναίκες στα σπίτια τους επέλεγαν το σύστημα που θα τοποθετούσε η εταιρεία ασφαλείας βάσει της αισθητικής του χώρου και όχι βάσει των αναγκών του. Είναι κατανοητό πως με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνταν κενά στην ασφάλεια του σπιτιού.

10. Ένα ακόμη λάθος που κάνει συχνά ο περισσότερος κόσμος είναι πως δεν ζητάει να δει τα πιστοποιητικά γνησιότητας των συστημάτων συναγερμού. Ένας γνωστός τρόπος μείωσης του κόστους των συστημάτων είναι η τοποθέτηση μηχανημάτων τα οποία είναι «μαϊμού». Επίσης πρόβλημα είναι και να μην υπάρχουν τέτοια πιστοποιητικά από την κατασκευάστρια εταιρεία που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αγοράσετε τέτοια προϊόντα σε καμία περίπτωση. Ζητήστε τα πιστοποιητικά γνησιότητας. Δεν είναι ντροπή και είναι για την ασφάλειά σας.

11. Λιγότερο συχνό αλλά εξίσου σημαντικό λάθος είναι ότι αρκετός κόσμος χρησιμοποιεί μηχανήματα, τα οποία είναι παράνομα ή κάποιες από τις δυνατότητες που μας δίνουν απαγορεύονται από το νόμο. Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης του συστήματος ασφαλείας να μπλέκει σε δικάστηκες περιπέτειες. Επίσης υπάρχουν μηχανήματα, τα οποία συνδέονται στον συναγερμό και μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να προσεγγίσει τον χώρο του πελάτη και αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον ίδιο.

12. Πολύ συχνό λάθος είναι και πως οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν ψεύτικα συστήματα ασφαλείας. Αυτό οι κλέφτες το γνωρίζουν και τους τραβάει σαν μαγνήτης. Όταν ανακαλύψουν μία ψεύτικη σειρήνα ή μία ψεύτικη κάμερα γνωρίζουν ότι ο ιδιοκτήτης την έβαλε εκεί γιατί έχει κάποιο λόγο… κάτι θέλει να προστατέψει. Αλλιώς δεν θα έβαζε ούτε αυτή. Έτσι τους προκαλεί. Συχνά μία σειρήνα που δεν λειτουργούν τα φωτάκια της, δίνει την ίδια εντύπωση (Γι’ αυτό και χρειάζεται η συντήρηση). Οι κλέφτες αποφεύγουν να επιλέγουν σπίτια και επιχειρήσεις που προστατεύονται γιατί κινδυνεύουν να συλληφθούν. Είναι και ο λόγος που ένα σπίτι χωρίς συναγερμό ή ένα σπίτι με ψεύτικη (dummy) σειρήνα ή ακόμη και ένα σπίτι με αληθινό συναγερμό αλλά χωρίς τον λογότυπο μια γνωστής εταιρείας, είναι στόχοι των διαρρηκτών.

Τέλος, για όσους επιθυμούν πραγματική ασφάλεια, είναι μονόδρομος η σύνδεση του συστήματος συναγερμού τους με Κέντρο Λήψης Σημάτων για τη σωστή διαχείριση των σημάτων κινδύνου. Φυσικά η επικοινωνία των σημάτων κινδύνου μπορεί να γίνει απευθείας από τον συναγερμό στα κινητά τηλέφωνα που θα ορίσει ο πελάτης.

Ζήτησε Προσφορά